Home >> Υγεία >> 8 Συμβουλές για να Παραμείνετε Ασφαλείς Κατά τη Διάρκεια Χειμερινής Άσκησης

8 Συμβουλές για να Παραμείνετε Ασφαλείς Κατά τη Διάρκεια Χειμερινής Άσκησης

Ζευγάρι που τρέχει στο χιόνιΌπως πλησιάζει ο χειμώνας, οι μέρες μικραίνουν και πολλά μέρη της χώρας θα είναι σύντομα καλυμμένα με χιόνι και πάγο. Όμως, μην αφήσετε την Μητέρα Φύση να σας κλείσει μέσα για τους επόμενους μήνες – βγείτε έξω και απολαύστε αυτές τις ωραίες, τσουχτερές χειμερινές μέρες. Απλά να θυμάστε να παίρνετε κάποιες προφυλάξεις για να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια χειμερινής άσκησης με τις ακόλουθες οκτώ έξυπνες συμβουλές.

1. Δείτε και να σας δουν

Με το σκοτάδι να πέφτει νωρίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το πιο πιθανό είναι ότι τουλάχιστον μερικές από τις ώρες που θα γυμνάζεστε θα είναι υπό κακό φωτισμό. Αυτό σας δυσκολεύει να δείτε, αλλά ακόμη πιο δύσκολο για διερχόμενους αυτοκινητιστές να σας δουν. Να φοράτε πάντα κάποιου είδους ρουχισμό που να αντανακλά το φως όταν γυμνάζεστε πριν ή μετά τη δύση του ήλιου. Μπορείτε να επιλέξετε μια πλήρη ανακλαστική ζώνη, ή ρουχισμό με ανακλαστικές λωρίδες ραμμένες επάνω. Την ίδια στιγμή καλό θα ήταν να αγοράσετε και έναν οικονομικό φακό κεφαλής για να βλέπετε τι κάνετε.

2. Φορέστε τα κατάλληλα είδη υπόδησης

Το περπάτημα ή το τρέξιμο σε χιόνι και πάγο μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα, αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες πτώσης με κατάληξη από έναν πληγωμένο εγωισμό μέχρι ένα σπασμένο κόκκαλο. Επιλέξτε παπούτσια με καλή τριβή για να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε όρθιοι. Αν τα παπούτσια σας δεν φτάνουν, προσθέστε ένα σετ νύχια για πρόσθετη τριβή και σταθερότητα. Επιπρόσθετα της αρκετής τριβής, βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας προφυλάσσουν και το υπόλοιπο του ποδιού. Το τελευταίο που χρειάζεστε είναι να μαζευτεί χιόνι γύρω από τους αστραγάλους σας, ή βρεγμένα και κρύα πόδια.

3. Μην ξεχνάτε την προθέρμανση

Η γυμναστική με κρύους μυς δεν είναι ποτέ καλή ιδέα, ειδικά όταν η θερμοκρασία περιφέρεται γύρω από το 0. Πριν βγείτε έξω στο κρύο, πάρτε 5-10 λεπτά για προθέρμανση μέσα. Μόλις αρχίσετε την γυμναστική σας, κάντε μικρά διαλείμματα για να δώσετε την ευκαιρία στο σώμα σας να προσαρμοστεί στις συνθήκες.

4. Ντυθείτε με πολλά ρούχα

Τα πολλά ρούχα είναι υποχρεωτικά όταν γυμνάζεστε σε κρύο καιρό, ξεκινώντας από ένα θερμομονωτικό εσώρουχο. Χρειάζεται χρόνος για να ζεσταθεί το σώμα αλλά όταν γίνει αυτό θα πρέπει να έχετε την ικανότητα να βγάλετε το ρούχο που φορέσατε τελευταίο. Φορώντας πάρα πολλά ρούχα θα σας κάνει να ιδρώσετε περισσότερο και όλοι ξέρουμε ότι ο ιδρώτας και το κρύο δεν ταιριάζουν μαζί. Όσο φτάνετε προς το τέλος της άσκησης σας και η θερμοκρασία σώματος αρχίζει να επιστρέφει στο κανονικό, αρχίστε να ξαναφοράτε τα ρούχα που είχατε από πάνω πριν κρυώσετε.

5. Προστατέψτε τα άκρα σας

Καπέλα, γάντια, ζεστές κάλτσες και κασκόλ είναι υποχρεωτικά όταν γυμνάζεστε σε κρύο καιρό. Μεγάλη έκθεση σε κρύο αυξάνει το ρίσκο σας για κρυοπάγημα, ειδικά σε περιοχές με μειωμένη κυκλοφορία αίματος (όπως τα αυτιά και τα δάκτυλα των ποδιών και των χεριών).

6. Προστατέψτε τα πνευμόνια σας

Αν υποφέρετε από άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα ή άλλα προβλήματα του αναπνευστικού, η γυμναστική σε κρύο καιρό μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα. Ο κρύος αέρας περιορίζει ακόμη περισσότερο τους αεραγωγούς σας δυσκολεύοντας την αναπνοή. Μάλιστα, ακόμη κι αν έχετε υγιή πνευμόνια, θα πρέπει να φορέσετε ένα κασκόλ ή μια μάσκα όταν η θερμοκρασία είναι υπό το μηδέν για να ζεστάνουν τον αέρα πριν τον εισπνεύσετε. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν για να σιγουρευτείτε ότι η γυμναστική με κρύο καιρό είναι ασφαλής για εσάς.

7. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό

Όταν κρυώνετε είναι πολύ εύκολο να παραβλέψετε να πιείτε αρκετό νερό. Όμως, ακόμη κι όταν το σώμα σας είναι σχετικά κρύο από τον χειμερινό αέρα, οι μυς σας παράγουν αρκετή ζέστη που τελικά καταλήγει στην επιφάνεια του σώματος σαν ιδρώτας. Μπορεί να μην ιδρώνετε ούτε κατά διάνοια όσο ιδρώνετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και πάλι θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την γυμναστική σας – ακόμη κι αν δεν διψάτε.

8. Να γνωρίζετε την κατάσταση της υγείας της καρδιάς σας

Η γυμναστική σε κρύο καιρό αυξάνει το ρίσκο καρδιακής προσβολής αν ήδη υποφέρετε από καρδιαγγειακά προβλήματα. Το κρύο τονώνει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο αυξάνει τους ρυθμούς της καρδιάς και την πίεση. Προσθέστε τα αυτά στην αύξηση που έχει προκύψει από την ένταση της άσκησης και καταλήγετε στο ότι το καρδιαγγειακό σας σύστημα βρίσκεται κάτω από πολύ μεγάλη πίεση. Μην ρισκάρετε και συζητείστε με τον γιατρό σας πριν κάνετε γυμναστική στο κρύο. Αν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής τον χειμώνα, ίσως θα ήταν καλύτερο να μείνετε μέσα.